Dak lekt bij hevige regen: Dit is wat je kan doen!

Is je dak gaan lekken tijdens de laatste regenbui? In ons natte Nederland doet dit probleem zich vaker voor dan je denkt. Door hevige regenval kunnen zwakke plekken in het dak het begeven, wat leidt tot lekkages. 

Op deze pagina ontdek je hoe je zelf de oorzaak kunt opsporen en verhelpen. In veel gevallen is het echter beter om hulp in te schakelen van een professionele dakdekker.

Twijfel je over de juiste aanpak? Vraag bij ons een gratis dakinspectie aan en we komen bij je langs voor een vrijblijvend advies!

Daklekkage bij hevige regen

Snel navigeren naar...

Lekt je dak tijdens een regenbui? Volg deze stappen!

Heb je te maken met een lekkend dak tijdens een regenbui? Geen paniek. Het beste wat je  kan doen is het beperken van de schade. Probeer de lekkage op te sporen. Veel lekkages ontstaan rondom kwetsbare delen van het dak. Controleer daarom als eerst de ruimtes rondom de dakgoten, schoorsteen, dakkapel of beschadigde onderdelen van de dakbedekking. Let op dat de ruimte veilig is om te betreden. Bij een heftig lek kunnen er risico’s ontstaan door elektrische apparatuur of structurele integriteit. Als dit het geval is raden we aan om direct contact met ons op te nemen.

Wanneer je het lek hebt gevonden kan je een tijdelijke oplossing plaatsen. Pak hiervoor een emmer of een stuk zeil om de schade te beperken. Als de regenbui voorbij is en het veilig is om je te begeven op de locatie van het lek, kan je verdere inspectie doen naar de oorzaak van de lekkage.

Lukt het je niet om de exacte locatie van het lek te achterhalen? Of ontstaat er een onveilige situatie wanneer je deze wilt verhelpen? Dan is ons advies om een professionele dakdekker in te schakelen. Daklekkages kunnen erg complex zijn en dit vraagt om specialistische kennis. Het zelf willen oplossen van dit soort problemen kan leiden tot het verergeren ervan, met alle gevolgen van dien. Daarom is het raadzaam om contact met ons op te nemen. Wij komen gratis bij je langs en geven je advies op maat.

Samenvattend;

Stap 1: Probeer de plek van de lekkage te achterhalen. Zorg dat de ruimte veilig is om te betreden.

Stap 2: Plaats een tijdelijke oplossing. Gebruik een emmer of een stuk zeil om het water op te vangen.

Stap 3: Wanneer de regenbui voorbij is doe je een verdere inspectie. Is dit niet mogelijk? Schakel dan professionele hulp in.

Stap 4: Kies voor een veilige en lange termijn oplossing. Laat de lekkage verhelpen door professionals.

Plan hieronder je gratis dakinspectie. We komen graag bij je langs voor een vrijblijvend advies op maat!

De oorzaken van een lekkend dak bij regenbuien

Een daklekkage tijdens hevige regen ontstaat vaak door slijtage aan gevoelige delen van het dak. Dit soort slijtages zitten vaak op plekken die niet snel opvallen. Denk bijvoorbeeld aan scheurtjes in de dakbedekking of verstopte dakgoten. Ook bij kieren rondom dakkapellen, dakramen en schoorstenen kan er water doorsijpelen tijdens (zware) regenbuien. Onze ervaring leert dat scheurtjes in de dakbedekking een van de meest voorkomende oorzaken zijn van daklekkages. Net zoals bij alle overige onderdelen aan het huis is regelmatig onderhoud aan het dak belangrijk. Zo voorkom je dit soort problemen.

Wanneer je de oorzaak van het lek hebt achterhaald, adviseren wij altijd om de reparatie uit te laten voeren door een specialist. Ook al ben je erg handig, het niet goed leggen van dakbedekking kan leiden tot grote gevolgen voor je huis. Daarbij moet je je vaak op grote hoogtes begeven. Een val van dit soort hoogtes zorgt voor problemen die ernstiger zijn dan een lekkend dak. Schakel daarom altijd de hulp in van professionals. Wij zijn opgeleid om veilig te werken op daken en bieden je een lange termijn oplossing!

Plat dak lekt bij hevige regen

Lekt jouw platte dak tijdens regenbuien? Platte daken zijn extra kwetsbaar voor lekkages tijdens hevige regen omdat het water minder snel van het dak afloopt in vergelijking met schuine daken. Bij regen blijft er langer water op het dak staan, waardoor kleine scheurtjes in de dakbedekking of verstoppingen in de waterafvoer snel kunnen leiden tot lekkages. Ook kunnen platte daken door de jaren heen verzakken, waardoor waterplassen ontstaan. Deze plassen verhogen de druk op de dakbedekking verhogen en veroorzaken zo sneller beschadigingen. Regelmatig onderhoud en een goede afwatering zijn daarom essentieel om lekkages bij platte daken te voorkomen.

Hoe herken je een daklekkage?

Een daklekkage is te herkennen aan de volgende tekenen:

  • Waterdruppels of vochtplekken op plafonds of muren.
  • Schimmelvorming, vooral op vochtige plekken.
  • Een muffe geur in huis door verborgen vocht.
  • Bruine of gele verkleuring van muren of plafonds.
  • Vochtige plekken of schimmel op de zolder.

Herken je een van deze symptomen? Neem contact op voor een gratis dakinspectie.

Vochtvlek op het plafond, een signaal van een daklekkage.
Voorbeeld van een vochtplek op het plafond. Vaak gaat dit gepaard met een muffe geur in de ruimte.

Wanneer schakel je een dakdekker in?

Soms lijkt een daklekkage makkelijk te verhelpen met bijvoorbeeld lekkagekit. Zo pak je echter niet de bron van het probleem aan. Bij platte daken kan water zich snel ophopen, zo ontstaan er lekkages op andere plekken van het dak. Dan is de kit niet meer voldoende. Door professionals in te schakelen voor een grondige (en gratis!) inspectie van het dak, kan je de bron van het probleem vinden en oplossen.

Ook bij lekkende dakkapellen of dakramen is een korte termijn oplossing niet voldoende. Door de toenemende druk op deze lekkages wordt het echte probleem niet aangepakt. Dit resulteert alleen in meer lekkages en zelfs schade aan de structurele integriteit van het huis.

Schakel daarom altijd een dakdekker in bij het opsporen en verhelpen van een daklekkage!

Wat kost het verhelpen van een daklekkage bij regen?

De kosten voor het inschakelen van een dakdekker bij een daklekkage door regen kunnen verschillen. Dit is afhankelijk van de omvang en oorzaak van de lekkage. Kleine reparaties, zoals het vervangen van enkele dakpannen of het dichten van een kleine scheur in de dakbedekking, zijn vaak relatief betaalbaar. Grotere problemen, zoals lekkages bij platte daken, beschadigingen rond dakkapellen of uitgebreide water- en vochtproblemen, kunnen hogere kosten met zich meebrengen. Voor een nauwkeurige inschatting van de kosten is het slim om een gratis dakinspectie aan te vragen. Zo krijg je een helder beeld van de situatie en de bijbehorende kosten.

Zo voorkom je daklekkages tijdens zware regenval

Regelmatig onderhoud aan het dak is belangrijk om daklekkages te voorkomen. Dit onderhoud bestaat uit:

Schoonmaken van dakgoten en regenpijpen

Door de dakgoten en regenpijpen regelmatig te onderhouden voorkom je verstoppingen. Verstoppingen van de hemelwaterafvoer zijn een van de meest voorkomende oorzaken van daklekkages. Doe dit alleen zelf wanneer je dit op een veilige manier kunt doen. Is dit niet het geval, of je weet niet zeker hoe je de dakgoot schoonmaakt? Schakel dan RF Dakwerken in. Wij helpen je graag!

Controle van de dakbedekking

Net zoals bij een auto is onderhoud aan je dak erg belangrijk. Door de dakbedekking regelmatig te controleren op schade kan je problemen in de kiem smoren. Zo voorkom je grotere problemen zoals lekkages. Dakbedekking leggen en herstellen is een klus voor de vakman. Vermoed je schade aan je dakbedekking? Of wil je deze gratis laten inspecteren? Neem dan gerust contact met ons op.

Op tijd vervangen van verouderde materialen

Alhoewel daken een lange levensduur hebben, zijn deze niet oneindig. Daklekkages ontstaan namelijk vooral bij verouderde daken. Deze daken hebben veel slijtage door de jaren heen, waardoor ze extra gevoelig zijn voor problemen zoals lekkages. Daarnaast is de dakbedekking nog gemaakt van verouderde materialen, die ook niet goed zijn voor de isolatiewaarde van het huis.

Door het dak te laten renoveren verminder je niet alleen risico op lekkage. Je kan namelijk ook besparen op de energiekosten door het leggen van een nieuwe dakisolatie. Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw dak? Neem dan contact met ons op. Wij voeren een gratis dakinspectie uit en vertellen precies waar je op kan besparen.

Dit is waarom je voor RF Dakwerken kiest!

Veelgestelde vragen over daklekkages

Een lekkend dak tijdens regen herken je vaak aan vochtplekken op het plafond, muren of langs ramen. Soms zie je zelfs waterdruppels naar binnen sijpelen. Als dit gebeurt tijdens een zware regenbui, is de kans groot dat er een lek in het dak zit.

Probeer het water eerst op te vangen en schade te beperken. Zoek vervolgens naar de bron van de lekkage, zoals een beschadigd deel van het dak of een verstopte dakgoot. Als je de oorzaak niet kunt vinden of de schade groot is, vraag dan een professionele dakinspectie aan.

Een lekkage rond de dakkapel kan ontstaan door slecht afgesloten naden of verouderde materialen. Controleer of de kitranden nog intact zijn en of er geen scheurtjes in de afdichtingen zitten. Lukt het niet om het probleem te verhelpen? Wij kunnen de dakkapel inspecteren en repareren.

Platte daken zijn gevoeliger voor lekkages omdat water minder snel wegloopt. Vaak wordt dit veroorzaakt door verstopte afvoeren of scheurtjes in de dakbedekking. Zorg ervoor dat de afvoer van je plat dak niet verstopt is en laat het dak regelmatig controleren.

Als er water door het plafond lekt, moet je eerst de bron van de lekkage opsporen, zoals een beschadigd dak of een verstopte dakgoot. Tijdelijke oplossingen zoals het plaatsen van een zeil kunnen helpen, maar voor een blijvende oplossing is een professionele dakinspectie aan te raden.

Een verstopping in de dakgoot herken je aan overstromend water tijdens regen. Dit kan ervoor zorgen dat water niet goed wordt afgevoerd, wat lekkages kan veroorzaken. Controleer regelmatig of er bladeren of vuil in de dakgoot zit en maak deze schoon om problemen te voorkomen.

Zo snel mogelijk. Een daklekkage kan snel verergeren en meer schade aanrichten aan het interieur van je huis, zoals schimmel of vochtplekken. Vraag meteen een dakinspectie aan om verdere schade te voorkomen.

Een niet-gerepareerde daklekkage kan ernstige schade veroorzaken, zoals schimmelvorming, verzwakte dakconstructies en schade aan isolatie en plafonds. Hoe langer je wacht, hoe groter de kans dat de kosten voor reparatie oplopen.

Het is aan te raden om je dak minstens één keer per jaar te laten inspecteren, vooral na de herfst en na hevige stormen. Dit helpt om kleine problemen op tijd op te sporen voordat ze leiden tot lekkages.

Ons werkgebied

RF Dakwerken is actief in heel Nederland. We bieden onze diensten aan op diverse locaties, waaronder Amsterdam, Breda, Den Bosch, Eersel, Eindhoven, Geldrop, Helmond, Nijmegen, Roermond, Tilburg en Weert. Deze steden hebben hun eigen pagina’s op onze website waar u meer informatie kunt vinden.

Hoewel deze specifieke steden worden uitgelicht, betekent dit niet dat we ons beperken tot deze plaatsen. Waar u ook bent in Nederland, RF Dakwerken staat voor u klaar om al uw dakwerkzaamheden te verzorgen!

Plan vandaag nog je gratis dakinspectie!

Een daklekkage kan veel schade veroorzaken als je te lang wacht. Plan vandaag nog je gratis dakinspectie en laat ons controleren of je dak in goede staat verkeert. Onze experts staan klaar om je snel en efficiënt te helpen.

×

 

Waarmee kan ik je helpen?

Klik hieronder om een chat te starten

× Chat met ons!